درایر تبریدی

درایر تبریدی

4/5

Description

درایر تبریدی چیست؟

همانطورکه میدانید انرژی مورد نیاز برای ابزارهای پنوماتیک توسط کمپرسور هوا تأمین می‌شود. زمانی که این هوا حاوی رطوبت و آب باشد ممکن است مشکلات متعددی از جمله آسیب دیدن قطعات، منجمد شدن مسیر انتقال هوای فشرده، زنگ زدن دستگاه‌ها و … ایجاد کند. به ‌صورت کلی بیشتر گازهای مورد استفاده در صنعت و همچنین هوای محیط حاوی مقداری رطوبت (بخار آب) می باشد. در زمان فشرده‌سازی هوا رطوبت می‌تواند در هوای فشرده ۸ تا ۱۰ برابر بیشتر از محیط باشد و تبدیل به قطرات آب شود. این قطرات آب اثراتی منفی بر روی کمپرسور هوا و ابزارهای بادی دارد. حذف رطوبت هوای فشرده در کمپرسور هوا فرایند بسیار مهمی است که توسط قطعه‌ای به نام Dryer یا خشک‌کن هوای فشرده انجام خواهد شد. درایر انواع مختلفی داشته که یکی از آنها درایر تبریدی است. تیم تحریریه ماد کمپرسور قصد دارد در این مقاله شما را با درایر تبریدی، انواع آن، نحوه ی کارکرد، مزایا و معایب و … آشنا کند.

درایر تبریدی چگونه کار می کند ؟

درایر تبریدی دارای سیستم عملکرد بسیار ساده ای است و ساختاری همچون یخچال دارد. این دستگاه یک نوع خشک کننده هوای فشرده است که فرآیند خشک کردن توسط سردسازی انجام می پذیرد. درایر به عنوان یک مبدل بین کمپرسور و قسمت ورودی هوا قرار گرفته و هوای وارد شده به لوله را تصفیه می کند. روش کار به این گونه است که ابتدا هوای فشرده دارای رطوبت وارد مبدل حرارتی می شود. هوای گرم ورودی در مجاورت هوای سردی که قصد خروج از دستگاه درایر تبریدی را دارد قرار گرفته و تا حدودی خنک می شود. سپس این هوا وارد اپراتور شده و در این قسمت دمای آن تا ۳ درجه سانتی گراد(حد استاندارد نقطه شبنم) کاهش می یابد. با کاهش دما، هوا قابلیت نگهداری رطوبت را از دست می دهد و در نتیجه تمام رطوبت موجود از هوا جدا می شود. سپس هوای سرد از مبدل حرارتی عبور کرده و در اثر مجاورت با هوای گرم ورودی مجددا گرم شده تا به دمای اتاق برسد. در نهایت یک جریان هوای خشک و با دمای نرمال از درایر خارج می گردد و وارد خط لوله هوای فشرده می شود.

بخار موجود در هوای گرم در این فرایند به آب تبدیل می شود و این آب بوسیله یک شیر برقی اتوماتیک از دستگاه تخلیه می گردد. حذف رطوبت از زنگ زدگی خطوط لوله هوای فشرده و وارد آمدن آسیب به ابزارهای پنوماتیکی که از هوای فشرده استفاده می کنند جلوگیری می کند. این تجهیز یک قطعه ضروری در انواع کمپرسورهای هوای فشرده، از جمله کمپرسورهای پیستونی و اسکرو است. باید توجه داشت که درایر تبریدی در واقع نقش محافظ را ایفا می کند و از اهمیت بالایی برخوردار است.

انواع درایر تبریدی

درایر تبریدی دارای دو نوع گردشی و غیر گردشی می باشد. درایر های غیر گردشی متداول ترین نوع دستگاه درایر تبریدی هستند که به دلیل کارایی بالا و قیمت پایین از آنها استقبال زیادی شده است. درایر های گردشی قابلیت افزایش یا کاهش میزان سردکنندگی را براساس هوای مصرفی دارند. این ویژگی در هزینه برق مصرفی بسیار تاثیر گذار است ولی به دلیل قیمت تمام شده بالای این مدل درایر ها استقبال زیادی از آن ها نشده است.

کاربرد درایر تبریدی

برای تمامی دستگاه ها هوای دارای رطوبت همانند سم می باشد. رطوبت هوا و ذرات آب موجود در آن باعث خورده شدن قطعات فلزی و کاهش طول عمر آن ها می شود. برخی از کاربردهای درایر تبریدی عبارتند از :

  • جلوگیری از فاسد شدن غذا ها و میوه ها در کارخانه های مواد غذایی و یا سردخانه ها
  • کارخانه های بزرگ صنعتی تولید فلزات
  • دستگاه های تولید تجهیزات پزشکی
  • کارخانه هایی با دستگاه های فلزی
  • در تمامی مکان هایی که از سیستم کمپرسور هوا برای تهویه هوا استفاده می کنند

مشخصات فنی درایر تبریدی

هنگام خرید درایر تبریدی باید به مشخصات فنی آن توجه کرد. همچنین نوع درایر تبریدی باید با کمپرسور هوا که خریدار استفاده می کند متناسب باشد. برخی از مشخصات فنی را به اختصار در زیر توضیح می دهیم.

ماکسیمم فشار : حداکثر فشار درایر باید بالاتر از ماکسیم فشار کمپرسور باشد تا درایر بتواند هوا را به داخل خود کشیده و رطوبت آن را جدا کند. پس قبل از خرید درایر به ماکسیسم فشار کمپرسور هوای خود توجه کنید.

ماکسیمم جریان : حداکثر جریان قابل عبور از درایر باید بالاتر از ماکسیمم جریانی باشد که کمپرسور شما تولید می کند. اگر حجم درایر کوچک تر از حجم هوای تولیدی کمپرسور باشد، منجر به افت فشار شدید در درایر می شود. در نهایت برای جبران این افت فشار مجبور می شوید فشار کاری کمپرسور را افزایش دهید و این سبب افزایش مصرف برق می گردد.

دمای ورودی : درایرها انواع مختلفی از نظر دمای هوا ورودی دارند. باید به این حد بالای دمای ورودی توجه کنید. اگر دما از این حد بالاتر برود سبب آسیب رسیدن به قطعات درایر می شود. از طرفی رطوبت گیر ظرفیت خود را برای رسیدن به نقطه شبنم مناسب از دست می دهد. درنتیجه مهم است قبل از خرید درایر دمای هوایی که از کمپرسور خارج می شود را چک کنید. در صورتی که کمپرسور شما گرمای زیادی تولید می کند باید از مدل های که دارای تحمل گرمایی بالایی هستند استفاده کنید.

ماکزیمم دمای هوای محیط : دما هوای محیط در عملکرد دستگاه درایر تبریدی موثر است. در صورت افزایش دمای محیط احتمال خاموش شدن درایر وجود دارد. باید در روزهای گرم تابستان دمای اتاق کمپرسور را کنترل کرده و از خنک بودن آن مطمئن شوید.

مزایا و معایب درایر تبریدی چیست ؟

دستگاه درایر تبریدی دارای کاربرد های بسیار زیادی در صنعت می باشد و استفاده از آن مزایای بسیار زیادی را برای صاحبان کارخانه ها و مشاغل به همراه خواهد داشت که در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد.

  1. جدا کردن رطوبت و ناخالصی از هوای وارد شده
  2. افزایش طول عمر دیگر دستگاه ها
  3. کاهش هزینه ها و صرفه جویی در هزینه های مقابله با اکسیده شدن و خوردگی قطعات
  4. عدم نیاز به فضای زیاد جهت نصب
  5. هزینه های اولیه، عملیاتی و نگهداری کمتر از درایرهای جذبی
  6. امکان دستیابی به نقطه شبنم بسیار پایدار
  7. عدم نیاز به تعمیرات و نگهداری خاص
  8. اقتصادی بودن

از معدود معایب درایر تبریدی این است که در کاربری های بسیار حساس به آب قابل استفاده نیست و مقداری از بخار آب ممکن است در هوای خروجی باقی بماند. زیرا درایر تبریدی قادر به حذف آب تنها تا نقطه شبنم 3 درجه سانتی گراد می باشد.

قیمت درایر تبریدی

قیمت درایر تبریدی با توجه به سایز، نوع کمپرسور و میزان خروجی هوا محاسبه می شود. هرچه خشک کن تبریدی صنعتی تر باشد، یعنی حجم هوای بیشتری را خشک نماید، به همان اندازه قیمت درایر نیز افزایش میابد. در تعیین قیمت درایر تبریدی مانند سایر تجهیزات، پارامترهای مختلفی دخیل هستند.‌ برخی از این عوامل عبارتند از :

  • کشور سازنده درایر
  • تجهیزات به کار رفته در دستگاه
  • ماکسیمم فشار و جریان درایر
  • تحمل گرمایی
  • نوع برند و کیفیت آن
  • دارا بودن خدمات پس از فروش و لوازم جانبی آن

جهت اطلاع از قیمت درایر تبریدی می توانید با واحد فروش ماد کمپرسور تماس حاصل نمایید.

اصول نصب و سرویس و نگهداری درایر تبریدی

به منظور نصب خشک کن تبریدی در یک سیکل هوا فشرده باید یک فضای مسقف و دور از هرگونه گرد و غبار و تابش نور خورشید تهیه کرد. باید دستگاه درایر را در نزدیکی کمپرسور و البته پس از آن نصب کرد. همانطور که در قسمت مشخصات فنی اشاره کردیم جهت افزایش راندمان مجموعه توصیه می شود همواره ظرفیت درایر به میزان 20% از کمپرسور بیشتر باشد. دمای محل قرارگیری و همچنین نصب خشک کن کمپرسور باید بین 7 تا 45 درجه سانتی گراد باشد. ضمنا دمای هوای فشرده هنگام ورود به درایر باید با توجه به نوع کمپرسور و درایر تنظیم شود. درایر را حتما روی پایه هایش نصب کنید زیرا پایه ها نقش لرزه گیر نیز دارند و به سلامت دستگاه کمک می کنند. خشک کن های تبریدی باید در مقابل جبهه هوای گرم یا سرد محیط اطراف محافظت شوند. به منظور لوله کشی تاسیسات هوای فشرده حتما باید از لوله های ضد زنگ و با قابلیت تحمل فشار استفاده کرد و استفاده از شیلنگ به هیچ عنوان توصیه نمی شود.

درایر تبریدی را هفته ای دو تا سه مرتبه توسط هوا با فشار مناسب تنظیف کنید. تنظیمات اولیه دستگاه که توسط سازنده و شرکت نصب انجام شده بهینه ترین حالت ممکن است و نباید بدون هماهنگی و مشورت تغییر داده شود. دمایی که درایر در آن کار می کند بسیار مهم است بنابراین باید به صورت پیوسته دمای محل قرارگیری مورد بررسی و کنترل قرار گیرد. عمر مفید میکروفیلتر استفاده شده در سیستم تبریدی به میزان 5000 ساعت و حداکثر 6 ماه می باشد که هر کدام زودتر فرا رسید باید نسبت به تعویض فیلتر اقدام کرد. جهت تخلیه ایمن آب خارج شده از خشک کن می بایست از لوله کشی مناسب استفاده کرده، در صورتی که از شیلنگ برای این منظور استفاده می شود باید مراقب بود تا شیلنگ تخلیه دچار تا خوردگی نشود.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “درایر تبریدی”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی محصولات
جدیدترین محصولات
درایر جذبی

4/5